Fullscreen_img_4278
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag-søndag 11-17
Torsdag 11-21
Mandag lukket
40 min fra
København H

Nye forbedrede lysforhold i gobelinsalen på KØS

Nye_lysforhold_i_gobelinsalen_p__K_S_til_web.jpg

KØS har netop afsluttet en omfattende opgradering af gobelinsalens lysforhold og kan nu byde publikum indenfor i nye flotte forhold på museets øverste etage, som rummer Bjørn Nørgaards kartoner til Dronningens gobeliner – et af museets absolutte hovedværker, som både skoleklasser og museumsgæster værdsætter at besøge og udforske.

Et stort og grundigt forarbejde
Det er en længere proces, der går forud for forbedringen. Processen blev påbegyndt med henblik på at skabe bedre og mere beskyttende lysforhold for gobelinerne, som ikke fremadrettet kan tåle at udsættes for dagslys. Museet har i tæt dialog med arkitekter og et smedeværksted arbejdet på at finde den helt rigtige løsning, så museets gobelinkartoner udstilles under de bedst tænkelige forhold.

“Gobelinkartonerne er af helt unik betydning for vores museum. Det har derfor været helt afgørende for os at foretage denne forbedring for at passe på kartonerne og tilbyde den bedst mulige oplevelse af værkerne for publikum. Vi værner om gobelinskitserne, så det forsat er muligt for de mange museumsgæster, som gerne rejser hertil langvejsfra for at se eller gense de smukke gobelinskitser”, fortæller museets direktør Ulrikke Neergaard.

Den bedste løsning til KØS
Forbedringen inkluderer dels opsætning af nye indkøbte lamper fra Søborg Lystek uden UV stråler, som derfor ikke udsender samme stråling som almindelige pærer, dels opsætning af en flot grå og helt mat afskærmning af vinduespartierne i udstillingsrummet. Netop denne løsning er udviklet i samarbejde med arkitektfirmaet Bertelsen & Scheving og Emil Nielsens Smedeværksted A/S, som har konstrueret den helt rette løsning med aluminiumsplader til opsætning på vinduespartierne i materialer af meget høj kvalitet. Alt er derfor skræddersyet ned til mindste millimeter til KØS’ lokaler på museets tredje sal. Der er blevet brugt meget tid på at finde den helt rigtige løsning og undersøge de bedste metoder. Først blev der arbejdet med en løsning med folie, men teknikken er ikke på nuværende tidspunkt udviklet tilstrækkeligt, og derfor fandt arkitekterne og smedene frem til den flotte løsning med de grå aluminiumspaneler.

Nyt lys i nye udstillingsrum
Det nye lys bevirker, at gobelinkartonernes farvegengivelse er meget høj og klart forbedret. Lyset kan desuden præciseres bedre omkring de enorme 1:1 kartoner. I og med at hovedlyset er lukket ude, vil publikum også opleve, at tidligere refleksioner og genspejlinger nu er helt borte.
“Med det nye fokus er der sket en klar forbedring af ikke bare gobelinernes velbefindende, men også en forbedret oplevelse af gobelinkartonerne, hvilket vi er overbeviste om, at vores publikum vil kunne mærke. Der er er næsten tale om helt nye udstillingsrum, når man træder op i gobelinsalen.” fortæller museets direktør Ulrikke Neergaard, som glæder sig til at kunne åbne museets gobelinsal op for gæster igen lørdag den 24. februar 2018.