Fullscreen_img_4278
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag-søndag 11-17
Torsdag 11-21
Mandag lukket
40 min fra
København H

TRANSIT – fortællinger om, for og med nutidens rejsende

Rimini_Protokoll__Remote_Mitte__2013___Ute_Langkafel__MAIFOTO.jpg

Åbner september 2018

Vi rejser som aldrig før. Pendler til og fra arbejde, besøger venner og familie i udlandet og tager på ferie til fjerntliggende destinationer. Samtidig oplever Europa netop nu en af de største flygtningestrømme i nyere tid, og mange mennesker befinder sig midlertidigt i transit mellem to lande.
Med udstillingsprojektet TRANSIT sætter KØS fokus på rejsendes personlige og vidt forskellige fortællinger og vilkår i nutidens globaliserede samfund.

Fortællinger om, for og med nutidens rejsende
TRANSIT åbner til september 2018 med stor international udstilling på KØS og en række nye midlertidige kunstprojekter på Københavns Hovedbanegård, Køge Station samt S-togenes Linje E.
Publikum vil møde kunsten netop, mens de som rejsende selv befinder sig i transit, og flere af kunstprojekterne bliver først til i mødet og interaktionen med de rejsende. Som noget helt særligt vil TRANSIT derfor både omhandle transittilstande, blive til i transittilstande og kunne opleves i transittilstande.

”Vi befinder os i dag ofte i transit – af forskellige praktiske, sociale, kulturelle eller politiske grunde. Mobilitet er et højaktuelt emne, som fylder meget i den offentlige debat, og som naturligt også optager mange samtidskunstnere,” fortæller museets direktør Ulrikke Neergaard og fortsætter: ”Som museum for kunst i offentlige rum vil vi gerne udforske nogle af de sociale og trafikale rum, hvor forskellige rejsende krydser hinanden, og med udstillingen få udfoldet en række personlige fortællinger om at befinde sig i transit. Mange af kunstprojekterne bliver derfor også skabt i samarbejde med forskellige typer af rejsende, mens andre kunstprojekter først bliver til netop i transit og i mødet med et aktivt deltagende publikum.”

Mød kunsten i transit
Publikum kan i udstillingsperioden blandt andet opleve performances, der udspiller sig i togkupeen eller tage med på en fælles audio walk. Via høretelefoner guides deltagerne gennem udvalgte transitsteder langs linje E og sansebombarderes undervejs med en myriade af fortællinger, indtryk og instruktioner. På Køges nyopførte stationsområde kan forbipasserende og rejsende udnytte ventetiden med at opleve et nyt stedsspecifikt videoværk, der giver et fascinerende indblik i Vestvoldens lokale historie og samtidig peger frem mod nutidens højaktuelle diskussioner om globale grænseproblematikker.

Klasseværelset på perronen
Også KØS Skoletjeneste rykker med dette projekt ud til transitstederne og møder skolebørn og unge på perronen og i togkupéen med oplevelser og læringsforløb om emnerne migration, globalisering og transittilstande. Der vil også være forløb og øvelser, som skoleklasser kan arbejde med, uanset hvor i landet de befinder sig. Desuden vil TRANSIT igangsætte i længerevarende workshopforløb, som afvikles i samarbejde med kunstnere og udvalgte skoler fra Vestegnen.

Netop udstillingsprojektets store rækkevidde og samfundsaktualitet er årsagen til, at Nordea-fonden støtter TRANSIT:

”Vi lever i en tid, hvor flere mennesker er på vej. Fra A til B. Fra hjem til job. På ferie eller flugt. Distancer, årsager og motiver til bevægelse er forskellige – og fascinerende. Via personlige fortællinger vil projektet bidrage med indsigt og perspektiv på, hvad det betyder at være i bevægelse. Uanset om man er i Viborg eller på Vesterbro, kan vi blive berigede af at få indblik i andres livsvilkår. Vi kan også få perspektiv på egne oplevelser med at være på vej,” siger Henrik Lehmann Andersen direktør for Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Digitalt site
Stifter man bekendtskab med udstillingsprojektet i fx S-toget, kan man via et digitalt site stifte bekendtskab med TRANSITs mange forskellige platforme, kunstprojekter og tematikker, holde sig opdateret på performances og debatter, læse mere om kunstnere og værker. Undervisere og skoleelever kan nemt finde øvelser, som fungerer i undervisningen, uanset om man befinder sig på en skole i Jylland eller på Københavns Hovedbanegård.

Avis om rejsende i transit
I samarbejde med Dagbladet Information produceres en gratisomdelt særavis med essays, reportager, portrætter, dagbogs-fortællinger og interviews skrevet af både journalister, forskere, pendlere, turister, migranter og flygtninge.
Der vil desuden blive udgivet et katalog på dansk og engelsk, afholdt et internationalt seminar samt et stærkt debat- og arrangementsprogram i løbet af udstillingsperioden.

De nye byrumsværker produceres af blandt andre Runo Lagomarsino, Pejk Malinovski, Rimini Protokoll og SUPERFLEX.
Hold øje med koes.dk med annoncering af udstillingsåbning, deltagende kunstnere mm.

Forsknings- og udstillingsprojektet realiseres med primær støtte fra Nordea-fonden. Projektet er desuden støttet af Knud Højgaards Fond, Køge Kyst og Statens Kunstfond.
TRANSIT tager afsæt i et postdoc-projekt finansieret af Ny Carlsbergfondet.