Fullscreen_img_4278
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag-søndag 11-17
Torsdag 11-21
Mandag lukket
40 min fra
København H

KØS og Vallekilde Højskole i luften med talerskole for unge

R_st_talerskole_i_luften_foto_Sune_Toft.jpg

Hvordan skærer man igennem tidens flimmer af sociale medier og falske nyheder? Og hvordan får man sat ord på de ting, der betyder noget? KØS og Vallekilde Højskole etablerer en talerskole og -festival for unge med fokus på det talte ord og på at skabe et stærkt fællesskab rundt om talens kunst. Røst skal styrke unges stemme i det offentlige rum og gøre dem i stand til at deltage aktivt i demokratiet og samfundsdebatten. I en tid, hvor der aldrig har været flere muligheder for at ytre sig på alle tænkelige platforme, vil Røst væk fra de hurtige likes og i stedet hjælpe unge med at udtrykke tanker og drømme, håb og frygt.
Røst vil skabe et rum, hvor vi får sagt det, der betyder noget, lytter til hinanden – og derfor lærer af hinanden.
Talerskolen Røst er for unge på landets højskoler, men det nye site røst.dk er for alle, der skal holde tale – hvad enten det er til mormors 80-års fødselsdag eller et ph.d.-forsvar.

Hvordan gør Obama?
Røst.dk er spækket med konkrete råd og øvelser – lige fra tips til stemmeopvarmning til øvelser i at udvikle overbevisende argumenter. Sitet rummer desuden et arkiv med udvalgte taler, der gennem et tæt samarbejde med retorikstuderende fra Københavns Universitet, har fået et analytisk kommentarspor, der fortæller, hvorfor talerne i arkivet var så effektfulde – hvad var det fx Obama gjorde så godt i sin tale i Berlin i 2008?

Et site for alle
”Med undervisningen ude på højskolerne og lanceringen af Røst.dk er vores store Røst-projekt skudt i gang. Sitet er blevet utrolig flot og tilgængeligt for alle,” udtaler KØS’ direktør, Christine Buhl Andersen, og tilføjer: ” Her kan du finde hjælp, hvis det er første gang, du skal holde en tale, men også de mere rutinerede talere kan finde god inspiration og dykke ned i nogle af vor tids markante taler i arkivet – der er gode råd til os alle.”
Også Vallekilde Højskoles forstander, Torben Smidt Hansen, er begejstret:
”Projektet Røst viser, hvor meget godt der kommer ud af utraditionelle samarbejder. Museumsfolk, undervisere og universitetsstuderende, Ungdomsbureauet og 19 højskoler fra alle hjørner af Danmark har bidraget til et fælles mål: at give unge redskaber til at udtrykke sig bedre og blive hørt. Nu er vi i luften, og jeg glæder mig til at se sitet vokse og blive brugt,” siger Torben Smidt Hansen.

Festival som talerør
Røst skal løbe over fire år. I alt skal 60 højskolehold fra 19 højskoler i hele landet gennemføre et talerskoleforløb. Selve undervisningen organiseres af Vallekilde Højskole i samarbejde med de øvrige højskoler og Ungdomsbureauet. Én gang om året kulminerer projektet med en todages talerfestival på KØS’ forplads, hvor højskoleeleverne mødes for at holde taler for hinanden og publikum.
Udover de mange taler er festivalprogrammet spækket med debatter, performances, musik og workshops med nogle af de stærkeste, aktuelle stemmer i det offentlige rum. De unges taler integreres desuden i den offentlige debat ved særlige talerevents, som arrangeres i forbindelse med fx båltaler til Sankt Hans, Grundlovstaler, Folkemødet på Bornholm, Ungdommens Folkemøde, nytårstaler mv.

Fakta om projektet
• Bag Røst står KØS Museum for kunst i det offentlige rum, Vallekilde Højskole og 18 andre højskoler.
• Projektets talerskole gennemfører i løbet af fire år 60 undervisningsforløb på 19 højskoler og kommer derved i direkte berøring med op til 2.000 unge.
• Som led i projektet afholdes der årligt en talerfestival på KØS og en række talerevents kaldet ”Tale-gaver”, hvor de unge skal udtrykke sig ved forskellige lejligheder i det offentlige rum.
• Ud over højskoleforløbene og talerfestivalen rummer projektet sitet røst.dk, som dykker ned i det mundtlige rums muligheder med alt fra gode råd om manuskriptteknikker til et blik på retorikkens 2.500 år lange historie.
• De deltagende højskoler er: Johan Borups Højskole, Brenderup Højskole, Egmont Højskolen, Grundtvigs Højskole, Hadsten Højskole, Jyderup Højskole, Krogerup Højskole, Rønde Højskole, Roskilde Festival Højskole, Ry Højskole, Silkeborg Højskole, Højskolen Snoghøj, Suhrs Højskole, Testrup Højskole, Ubberup Højskole, Uldum Højskole, Vallekilde Højskole, Vestjyllands Højskole og Vrå Højskole.
• Røst er støttet af Nordea-fonden.