Giv os i dag… Når kunsten går i kirke
11. oktober 2012 – 24. februar 2013
Når billedkunstnere skaber kunst til kirker bliver de ofte både udfordret og udskældt. For skal kunstnere være troende og værket have et religiøst motiv eller er alt tilladt? Og kan samtidskunst i kirken give os en større nærhed og nysgerrighed overfor kirkens værdier og handlinger? Kom til KØS og døm selv
KØS viser, hvad der sker, når kunsten går i kirke på et brag af en udstilling med over 300 værker og forarbejder til de største og mest nytænkende udsmygkninger i danske og udenlandske kirker.
Udstillingen på KØS viser projekter fra både ud- og indland, hvor kunst i kirker har givet anledning til en spændende diskussion. Et eksempel er tyske Gerhard Richters omdiskuterede glasmosaik til Domkirken i Köln. Projektet vises side om side med Matisse, Sigmar Polke og kunstprojekter af danskere som Per Kirkeby, John Kørner og Svend Wiig Hansen.
Samtidig viser nogle af de allerbedste samtidskunstnere seks nye værker skabt til seks danske kirker landet over. Poetiske ord bøjet i neon af britiske Tracey Emin i Vor Frue Kirke i København, og et følsomt videoværk af Lærke Lauta i en kirke ved Lemvig er bare nogle af dem. Samlet giver de bud på, hvad der sker, når helt ny kunst går i kirke.
Deltagende kunstnere på KØS
Hovedudstillingen på KØS rummer internationale navne som Gerhard Richter, Imi Knoebel og Sigmar Polke.Den tidlige generation af moderne internationale kirkekunstnere som Henri Matisse vil perspektivere nogle af de danske kirkeudsmykninger. Mere end 25 danske kunstnere og deres projekter til kirker i hele Danmark bliver præsenteret af blandt andre John Kørner, Ruth Campau og Per Kirkeby samt historiske eksempler af bl.a. Carl Henning Pedersen, Mogens Jørgensen og Svend Wiig Hansen.
Deltagende kunstnere i Kirkerne
Kaspar Bonnén (Køge Kirke), Mads Gamdrup (Odense Domkirke), Lærke Lauta (Heldum kirke v. Lemvig), Alexander Tovborg (Ribe Domkirke) og Thilo Frank (Aalborg Domkirke) og Tracey Emin (Vor Frue Kirke).
KØS har fået ny mobil applikation. Scan QR-koden med din smart-phone og gå med kunsten i kirke.
Udstillingen er gennemført takket være støtte fra
Nordea-fonden
Udstillingen er desuden støttet af:
Knud Højgaards Fond
Forskningsprojektet er støttet af:
Novo Nordisk Fonden og Kulturstyrelsen
Publikationen er støttet af:
Kulturstyrelsen og Ny Carlsbergfondet
Desuden takkes:
Kailow Visual ApS
TS Stilladsmontage APS
AV-Huset A/S
Arkilux Design ApS
Download takkeskilt her