Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

Hans Ole Madsen Gernes

15 favoritter fra samlingen

14. marts 2015 – august 2017

Med udstillingen 15 favoritter fra samlingen gav KØS et unikt indblik i museets permanente samling, der rummer mere end 18.000 skitser og modeller til kunst i det offentlige rum. Gennem markante nedslag i samlingen repræsenteret af væsentlige kunstnere belyste udstillingen den enorme bredde, der kendetegner kunsten i det offentlige rum.
På udstillingen kunne publikum opleve værker af Susanne Ussing, Ann Lislegaard, Elmgreen & Dragset, Mogens Møller, Dorthe Dahlin, Poul Gernes, Edvard Eriksen, Bjørn Nørgaard, Albert Mertz, Jørgen Nash, Torsten Johansson, Nina Saunders, Palle Nielsen, Mogens Bøggild, Helen Schou, Gunnar Westmann, Niels Guttormsen, Christian Lemmerz og Kai Nielsen.
Gennem en række nyerhvervelser og klassikere fra museets samling præsenterede udstillingen et udvalg af velkendte hovedværker, som spændte bredt i det kunstneriske udtryk. Fra Mogens Møllers tankevækkende fortolkning af klassiske motiver til Elmgreen & Dragsets utraditionelle havdreng Han og Poul Gernes’ farverige udsmykning af Gurrebunkeren, hvorfra dele var rekonstrueret på udstillingen.

Dyr i børnehøjde
På KØS havde vi udskiftet to sale i museets udstilling af egne værker på anden sal, hvor der blev vist dyr, som henvendte sig til både børn og voksne.
Udstillingen gav et indblik i den strømning indenfor den modernistiske skulptur i det offentlige rum i Danmark, som er blevet kaldt ”det store dyreskue”. Den var en periode, hvor dyr var på dagsordenen. Det gjaldt almindelige danske landbrugsdyr, som man så det i Mogens Bøggilds enestående forarbejde til de livlige smågrise på Ceresbrønden, også kaldet Grisebrønden i Århus, og i modellerne til Helen Schous imponerende hestemonumenter. Publikum kunne både se modellen til Danmarks sidste rytterstatue af ”rytterkongen” Christian 10 på Store Torv i Århus og en mængde modeller til ”Randershesten”, den kolossale jyske hingst, der halvt galopperer, halvt danser ned ad byens hovedstrøg. Der var også fantasifulde dyr som dem, der troner øverst på Bjørn Nørgaards Thors Tårn i Høje Tåstrup. Udstillingen rummede også et levende udvalg af Gunnar Westmans utallige legeskulpturer i dyreform fra krokodiller til myreslugere og skildpadder, som børn har kunnet indtage rundt omkring i det offentlige rum gennem årene, bl.a. på DSB færgen Peder Paars. Salene var i det hele taget børnevenligt kurateret med værker i børnehøjde.

Udstillingen var kurateret af museumsinspektør Lene Bøgh Rønberg i samarbejde med Louise Swärd Alfbecker og Linea Jepsen. Rekonstruktionen af Poul Gernes’ udsmykning af Gurrebunkeren var kurateret af Ulrikke Neergaard fra bureauet Somewhere og var udført af Ulrikka Gernes.

Poul Gernes, udsmykning af Gurrebunkeren, foto: Hans Ole Madsen