Pop-up udstilling: Building Relational Spaces af Gitte Juul
28. februar – 29. marts
Det fredede og yndede udflugtssted, Køge Ås trækkes ind på museets forplads, når vi præsenterer arkitekt Gitte Juuls pop-up udstilling Building Relational Spaces.
Besøgende på KØS vil den kommende tid blive inviteret til at deltage i et nyt poetisk velkomstritual. Ved indgangen til museet vil der stå et stort vandfyldt kar, hvorpå der er placeret seks træøser. Karret – eller rettere værket KØKÆKAR – leder tankerne hen på rituelle renselsesritualer. Og det er heller ikke helt galt. De besøgende opfordres nemlig til at stoppe ved karret og rense deres hænder i det klare vand.
Værket KØKÆKAR er skabt specifikt til KØS og er en del af Gitte Juuls pop-up udstilling, der er produceret i forbindelse med forsvaret af hendes PhD Building Relational Spaces, der bliver afholdt på KØS den 28. februar.
Pop-up udstillingen viser udpluk fra Gitte Juuls arkitektpraksis, der er en sammenfiltring af erfaringer fra dagligdags livsformer, akademisk arbejde og undervisning. Gennem sin praksis udforsker Gitte Juul, hvordan rum kan være med til at forme ritualer og fællesskaber. Den praksis er KØKÆKAR en klar forlængelse af. Køge hed oprindeligt Køkæ – der er afledt af det olddanske ord Køk, der betyder klump – som menes at henvise til Køge Ås. KØKÆKAR tager fysisk form efter syv vandhuller i det fredede landskab, der så genfortolkes i installationen på forpladsen, og i kraft af renselsesritualet danner værket et socialt og poetisk rum omkring sig.
Gitte Juuls arkitektprojekter finder sted i hele verden og indtager mange forskellige former, men de deler alle et gennemgående tema: Hvordan er arkitekturen omkring os med til at forme fællesskaber, og hvilke fællesskaber kan arkitekturen forholde sig til og indgå i? Pop-up udstillingen tilbyder ikke endegyldige svar, men inviterer de besøgende til at tage del i overvejelserne omkring hvem og hvad, der former vores omgivelser.
Udstillingen inkluderer derudover en videoprojektion, der viser en pottemager, der skaber lerkopper til gadesælgere i Kolkata. Den præsenterer et bord dækket af store håndtegninger, der åbner for lokale verdener og rekontekstualiserer situationer fra Gitte Juuls praksisdrevne forskning, og indeholder et stavær med postkort fra byer og steder, hvor Gitte Juul har arbejdet. Udstillingen introducerer også Gitte Juuls projekt omkring Stejlepladsen i København, hvor en stor gruppe studerende fra Det Kongelige Akademi arbejder med at dokumentere områdets tilskrevne kvaliteter, så de ikke risikerer at blive afviklet i den pågående byudviklingsproces.