Wang Qingsong: Follow You
15. marts – 3. august 2014
400 m2 gigantisk kunstinstallation og minutiøst iscenesatte fotografier om skolesystemer, disciplin, forandring og fremtid af en af Kinas største nulevende samtidskunstnere – Wang Qingsong kunne opleves på KØS. Fotografierne blev i 2013 vist på Venedig Biennalen og på Istanbul Biennalen og blev vist for første gang i dansk sammenhæng på KØS.
På udstillingen ”Follow You” flyttede den kinesiske samtidskunstner Wang Qingsong et stykke af det kinesiske offentlige rum ind på KØS og lukkede op for samfundsdebatten: Hvor er den globale udvikling på vej hen? Hvad er det for nogle forandringer, der foregår i det kinesiske samfund? Og hvordan kan vi ruste nye generationer af kinesiske og danske børn til fremtidens globale konkurrence?
Det skete, da kunstneren indtog hele 2 etager på museet inkl. 400 m2 tagetage: Her skabte kunstneren en gigantisk installation ved at indpakke hele rummet i et karakteristisk kinesisk blåt-rødt- og hvidstribet pressening-materiale, som ses overalt i de kinesiske storbyer, hvor det typisk bruges til at indpakke og afskærme byggepladser, stilladser og midlertidige hegn. Materialet er på den måde symbol på de forandringsprocesser, som præger det kinesiske samfund i disse år.
Den danske vs. den kinesiske skole
Et skridt længere inde i udstillingen tog Wang Qingsong fat i et spørgsmål, der dårligt kunne være mere aktuelt set med danske øjne: Skolesystemet. Det skete med en serie af hans iscenesatte fotografier, som han satte op som store vægtapeter. Serien handlede om skole, læring og viden og peger kritisk på, hvordan det kinesiske samfund er influeret af vesten. I de nøje iscenesatte fotos optræder Wang Qingsong selv: Som lærer, bibliotekar og elev blandt spørgsmål fra lærebøger, symboler på vestens indflydelse og det globaliserede marked.
200-året for den danske folkeskole
Netop 2014 er 200-året for den danske folkeskole, KØS har til huse i en tidligere skolebygning, og i Danmark er vi netop nu i gang med at implementere en skolereform, der i høj grad er skabt ud fra ønsket om at ruste de danske børn til den globale konkurrence – herunder de kinesiske børn – og samtidig søger man i Kina inspiration fra den nordiske skole og det danske samfund.
Som en filminstruktør på arbejde
Wang Qingsong er i høj grad inspireret af filmens scenografiske virkemidler, når han med en scenografs eller instruktørs akkuratesse, arbejder med iscenesættelse i sine fotografier. Han opbygger og konstruerer fotografierne som en filmscene med skuespillere, statister, kostumer, genstande og nøje planlagte detaljer. Ofte optræder kunstneren selv som statist eller hovedperson i fotografiet, og han betragtes i dag som en de bedste kunstnere inden for iscenesat fotografi.
Udstillingen var kurateret specielt til KØS i dialog med den Berlin-baserede brasiliansk fødte kurator Tereza de Arruda – som er en af verdens førende kuratorer inden for den kinesiske samtidskunst, som er i hastig udvikling.
Om Wang Qingsong (f. 1966)
Wang Qingsong er født under kulturrevolutionen i Kina i Daqing, Heilongjiang-provinsen. Hans barndom var præget af ansvar og pligter, men allerede som barn var han kunstnerisk aktiv og interesseret. Wang Qingsong mistede sin far som barn og måtte allerede som 13-årig ud at arbejde for at forsørge familien, men blev optaget Sichuan Art Academy, hvor han studerede oliemaleri. I midthalvfemserne blev han klar over, at maleriet havde svært ved at matche Kinas nye udvikling, og han vendte sig mod fotografiet som medie. I dag arbejder han med fotografiet i sit filmstudie i udkanten af Beijing. Med en vis sarkasme, humor og ironi har Wang Qingsong siden 90’erne skildret samfundets udvikling og spiller en central rolle i kinesisk samtidskunst.
Mette Holms åbningstale
Læs Mette Holms åbningstale her.
Aktiviteter
Med en ekspert rundt i udstillingen
Lørdag 26. april Kl. 14
Mød kurator bag udstillingen, brasilianske Tereza de Arruda, der er en af verdens førende kuratorer indenfor kinesisk, afrikansk og indisk samtidskunst. Hun tager os med rundt i udstillingen og fortæller om Wang Qingsong og den aktuelle kinesiske samtidskunstscene.
Bemærk: Arrangementet foregår på engelsk.
Begrænsede pladser. Kræver tilmelding via info@koes.dk
Gratis når entré til museet er betalt.
Kina i udvikling
Torsdag 22. maj kl. 17-19
Journalist, forfatter og Kina-ekspert Mette Holm om samfundsforholdene i Kina.
Begrænsede pladser. Kræver tilmelding via info@koes.dk
Gratis når entré til museet er betalt.
Tak til:
L. Zeuthens Mindelegat
Beckett-Fonden
Knud Højgaards Fond
Augustinus Fonden
Statens Kunstråd
Foto: Wang Qingsong, Follow Him, 2010