Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

Zodiac på forpladsen

ZODIAC af Mogens Møller

17. juni 2015 – 7. februar 2016

En skulpturudstilling under byens himmel
KØS præsenterer Mogens Møllers monumentale skulpturgruppe Zodiac – et hovedværk af en af de mest markante billedhuggere i nyere dansk kunst i en unik opstilling på museets forplads, kunstværket De 111 hvide plateauer. Oplev ni vaseformede bronzeskulpturer, som repræsenterer solsystemets ni planeter, i et dynamisk samspil med den kunstneriske forplads og det nære byrum. Frit under himlen forener udstillingen elementer fra videnskaben, mytologien og kulturhistorien i et sanseligt mulighedsrum, der venter på at blive udforsket.

Mogens Møllers skulpturgruppe er midlertidigt nedtaget fra sin vante plads på Axeltorv i København og udlånt til KØS fra Københavns Kommune.

Zodiac
På Axeltorv er skulpturerne opstillet på en lige linje, hvor afstanden mellem vaserne afspejler de faktiske placeringer i universet, og skulpturgruppen suppleres her af arkitekt Morten Breyens cirkulære vandbassin, som symboliserer solen i solsystemet. I opstillingen på KØS indgår Zodiac i et samspil med Ann Lislegaards unikke forplads De 111 hvide plateauer. Øverst er vaserne prydet med attributter, som henviser til den antikke gud, planeten har fået sit navn fra, og på midten af vasen er planetens navn skrevet på et cirkelformet skilt. Alle vaserne er desuden udsmykket med en fakkel, som på Axeltorv kan udspy ild om aftenen, og med vanddyser, som om dagen kan udsende forstøvet vand. Titlen Zodiac betyder stjernetegn på latin, og oven på vaserne er skulpturerne dekoreret med symboler og attributter, som refererer til både astrologien, den græsk-romerske mytologi og vores egen tid. Vasen er et hovedmotiv i Mogens Møllers kunst, bl.a. fordi den formår at pege på noget hemmeligt og gådefuldt. Den kan henvise til noget skjult, og som en ”beholder” kan den rumme livets hemmeligheder og store spørgsmål: længslen, drømmene og magien. Ligesom de andre symboler kan vasen ændre betydning alt efter, hvad man vælger at lægge ned i den. Hvad indeholder vaserne? Vi får hver især lov til at hælde vores egen betydning i dem. I den europæiske kulturhistorie står antikken som kunstens vugge, og det er netop denne tradition, Mogens Møller forholder sig til og gør aktuel for os i dag.

Et skulpturelt møde mellem det figurative og det abstrakte
Mogens Møller blev selv uddannet i den klassiske billedhuggertradition, der har antikken som sit forbillede, og hvor kunsten skal ligne virkeligheden. Han brød imidlertid tidligt med den klassiske tradition og var i 1960’erne med til at bringe minimalismen til Danmark. Minimalismen er som kunstretning kendetegnet ved geometriske og abstrakte former, hvor skulpturerne forenkles gennem et minimum af virkemidler og ofte gentages i et repetitivt forløb – ligesom vaserne i Zodiac. Med det ene ben i den klassiske kunsttradition og det andet i den moderne minimalisme sammenblander Mogens Møller det figurative og det abstrakte. For eksempel ligner Zodiac-skulpturerne genkendelige vaser, samtidig med at de fremstår som abstrakte og rene former. Legen med forskellige stilarter, figurer og kunsthistoriske perioder er et typisk postmoderne træk. I Mogens Møllers univers mødes yderpolerne: oprindelsen og nutiden, antikken og popkulturen, kunsthistorien og samtidskunsten. Fortiden og nutiden taler sammen og reflekterer hinanden.

Oplev modeller og skitser til skulpturgruppen
KØS rummer en enestående samling af forarbejder til adskillige af Mogens Møllers væsentlige skulpturer i det offentlige rum i Danmark. I udstillingen 15 favoritter fra samlingen på museets 2. sal kan man studere tilblivelsesprocessen af Zodiac-skulpturgruppen gennem et udvalg af kunstnerens modeller og skitser.

Innovativt udstillingsprogram
Zodiac er den første udstilling i et innovativt udstillingsprogram på museets forplads, der med sine 111 plateauer udgør en eksperimenterende kunstscene for nye kunstneriske udfoldelser. Programmet er realiseret med støtte fra Bikubenfonden.

Foto: Anders Sune Berg