Det’ vores kunst
10. oktober 2010 – 6. marts 2011
Med forskningsprojektet Det’ vores kunst undersøgte KØS et udvalg af de mere end 1200 offentlige kunstprojekter, Statens Kunstfond har støttet i Danmark. Projektet dækkede hele landet og rummede et omfattende researcharbejde, hvor kunstnere, initiativtagere, lokalpolitikere og især de lokale brugeres reception af værkerne blev undersøgt gennem interviews. Med den antropologisk/sociologiske metode kastede forskningsprojektet dermed nyt lys på nogle af landets mest omdebatterede offentlige kunstværker og satte dem ind i en kontekst, hvor de blev betragtet som et fælles samfundsanliggende, og hvor Statens Kunstfonds betydning som opdragsgiver for kunsten i det offentlige rum i Danmark blev undersøgt og diskuteret. Hvilke værker virker og hvorfor? Hvilke myter og forestillinger, om hvordan danskerne lever med Statens Kunstfonds projekter, bør be- eller afkræftes?
Forskningsprojektet omhandlede 15 af Statens Kunstfonds projekter i det offentlige rum, udvalgt med henblik på en spredning i kronologi, type og geografi. Blandt projekterne var Elmgreen & Dragsets havdreng Han, Poul Agger, Kai Führer, K. Bjørn Knudsen og Leif Jepsens gavlmalerier i Brande, Øivind Nygårds Observatorium, Elisabeth Toubros Torvenes Brøndsløjfe, Poul Gernes’ udsmykning af Herlev Hospital, Øivind Nygård, Christian Lemmerz og Hanne Varmings udsmykning af Statsfængslet Østjylland, Kasper Heibergs Himmel-Bygning, Niels Guttormsens Vingehuset, Inge Ellegaards Tankeværksted – tankens flugt og selvstændighed m. fl.
Forskningsprojektet udmundede i en udstilling på KØS og et internationalt seminar.
I forbindelse med udstillingen, udgav KØS publikationen Det’ vores kunst/Our Art. Statens Kunstfonds projekter i det offentlige rum set med danskernes øjne. Tekst og redaktion: Christine Buhl Andersen, Ulrikke Neergaard og Louise Trier.
Udstillingen blev til med økonomisk støtte fra og i dialog med Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum 2008-2010. Projektet var desuden støttet af AV-Huset.