Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

I ARKITEKTENS HUS
ELINA BROTHERUS OM ALVAR AALTO

1. marts – 2. juni 2024

Elina Brotherus Elissa's Room 2020
Elina Brotherus: Elissa’s Room, fra serien In the Architect’s House, 2020.

Billedkunstner Elina Brotherus, der er en af Finlands mest internationalt anerkendte kunstnere, tager os med helt ind i hjertet af Alvar Aaltos arkitektur i tre nye værkserier. Værkerne er fotograferet i tre centrale Aalto bygninger i Finland: Aaltos hjem i Helsinki, hans sommerhus også kendt som ’Experimental House’ og det modernistiske mesterværk Paimio Sanatoriet.

De tre nye værkserier vises nu for første gang i Danmark i et samarbejde mellem KØS Museum for kunst i det offentlige rum og Alvar Aalto Museum, hvor de havde verdenspremiere i 2023. Aalto Foundation gav i 2019 kunstneren eksklusiv mulighed for at fotografere i Alvar og Aino Aaltos private villa i Helsinki og i Alvars og hans hustru fra andet ægteskab, Elissas, private sommerhus, også kendt som ’Experimental House’ i Muuratsalo. Sommerhuset er en pilgrims-destination for designere og arkitekter, bl.a. på grund af parrets mange materialeeksperimenter udført i husets centrale smukke gårdrum. Et gårdrum, der ligesom de øvrige interiører i serien, får helt nyt liv og nærvær i Elina Brotherus’ mesterligt komponerede fotografier.

Normalt er der begrænset mulighed for at besøge de to huse og kun med omvisning, men med Elina Brotherus’ fotografier får vi en sjælden adgang til Aaltos unikke og betydningsfulde arkitektur og møbeldesign. Hendes fotografier bringer os helt tæt på husets beboere – man får i fotografierne følelsen af, at de kun lige har forladt huset for en stund og ladet gæsten, Elina Brotherus’ fiktive kvindefigur, finde sig til rette imens. Samtidig kommer vi i nærkontakt med det formsprog, vi har med os som fælles skandinavisk kulturarv. På den måde er det private og offentlige dybt forbundne størrelser i Brotherus’ værker; æstetikken og formsproget i den verdenskendte og indflydelsesrige arkitekts private hjem er grundfæstede ikoner i vores fælles kulturelle forståelse, og Brotherus’ værker minder os om, hvor stor en rolle formgivningen af de rum, vi lever vores liv i, spiller for vores velbefindende og for vores selvforståelse. Men også om, at selv den mest ikoniske arkitektur først for alvor vækkes til live, når den indtages med vores individuelle kroppe og blikke.

Nærvær og lys
Elina Brotherus bruger altid sig selv som model i sine fotografier, og det er netop gennem hendes på én gang elegant distancerede og samtidig markante tilstedeværelse i værkerne, at vi selv får mulighed for at være til stede i de ikoniske rum. På tværs af tiden inviteres vi med indenfor som gæster og kan skabe vores egen personlige forbindelse til rum, vi ellers primært har adgang til via mere rensede dokumentationsfotografier af de arkitektoniske milepæle.

Og så er der lyset. Brotherus’ fotografier af Aalto parrets to hjem og af det centrale hovedværk inden for international modernisme Paimio Sanatoriet indfanger lysets betydning for Aaltos arkitektur på helt forunderlig vis og skaber en sjælden intensitet i billederne. En intensitet, der sammen med Brotherus’ sans for at komponere tredimensionelle rum på en flade, giver hendes fotografier den påfaldende maleriske kvalitet, hun er berømt for.

For at fuldende fortællingen om kunstnerens interaktion med Alvar Aaltos arkitektur og design, viser udstillingen også værkserien Les Femmes de la Maison Carré fra 2015-2018, Brotherus første værkserie om arkitektur, der er fotograferet i den eneste bygning, Aalto har designet i Frankrig, hvor Brotherus er bosat.

Tak til Elina Brotherus, Alvar Aalto Museum, Jyväskylä Art Museum og Galleri Martin Asbæk.

Udstillingens tre nye værkserier blev vist på udstillingen Space på Alvar Aalto Museum/Aalto2 Museum Centre i 2023-2024. Udstillingen var del af den tredelte udstillingsserie Space–Time–Movement, produceret i et samarbejde mellem Aalto2 museum centre, Jyväskylä Art Museum og The Centre for Creative Photography i Jyväskylä, Finland.

Elina Brotherus Stairs
Elina Brotherus: Stairs, fra serien Sanatorium, 2022.

Om Elina Brotherus
Elina Brotherus’ kunst har vekslet mellem selvbiografiske og kunsthistoriske tilgange. Hendes tidlige serie om personlige oplevelser har givet plads til værker, der undersøger den menneskelige figur og landskabet, forholdet mellem kunstneren og modellen. I sin nuværende praksis genbesøger hun Fluxus scores og andre nedskrevne instruktioner til performativ kunst fra 1950’erne-70’erne. Et andet nyere tema er arkitekturen: Fotografier fra private hjem designet af markante arkitekter, hvor Brotherus indtager forskellige roller og karakterer og hvor hendes rolige tilstedeværelse, som i serierne fra Aalto bygningerne, puster liv i disse ikoniske rum og deres arkitektoniske arv.

Elina Brotherus bor og arbejder Avallon, Frankrig og i Helsinki, Finland. Hun har en MA i fotografi fra University of Art and Design Helsinki (nu Aalto University) og en MSc i kemi fra University of Helsinki. Hun er blandt andet blevet tildelt kunstnerprofessoratstipendiet fra Arts Promotion Centre Finland (2022-2026), Carte blanche PMU, Frankrig (2017), den finske statspris for fotografi (2008) og Prix Niépce of Gens d’image (2005). Hendes værker er en del af over 80 offentlige samlinger, herunder Pompidou Centret, Paris, Louisiana Museum of Modern Art, Danmark, LACMA, Los Angeles og Moderna Museet, Stockholm.

I 2025 præsenterer Elina Brotherus en ny udstilling på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg – det eneste museum uden for Finland designet af den verdenskendte finske arkitekt Alvar Aalto. Udstillingen viser en ny serie af Brotherus skabt i dialog med museets ikoniske arkitektur og udvalgte værker fra samlingen.