Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

ad acta

Hvordan så byen ud, hvis en kæmpe farverig eksplosion af en port var blevet bygget midt på Nørreport Station? Hvorfor blev den omdiskuterede statue Store Robert droppet i både Aarhus og København? Havde patienterne på Sønderborg Sygehus haft det bedre, hvis der var blevet opført en stor rød kobberdue på hospitalets forplads? Hvilken fortælling, hvilken by, hvilken virkelighed havde vi levet i, hvis alt det var blevet til virkelighed og ikke kasseret og gemt i en skuffe?

Til efteråret kan du på KØS Museum for kunst i det offentlige rum opleve billedkunstner Lasse Krog Møllers udstilling AD ACTAARKIVEREDE VISIONER, der kaster et finurligt og samfundskritisk blik på det, der kunne have været, men aldrig blev. Lasse Krog Møller dykker ned i KØS’ samling og har med øje for det oversete udvalgt 24 ikke-realiserede kunstprojekter til udstillingen. Kunstprojekter, der var tiltænkt offentlige rum, men af forskellige grunde ikke blev opført. Lasse Krog Møller går i udstillingen i dialog med værker fra museets samling og giver dem et nyt liv og en ny fortælling.

AD ACTAARKIVEREDE VISIONER er en ambitiøs udstilling og totalinstallation. Publikum omsluttes i en sanselig fortælling, der giver nye perspektiver på offentlige rum og stiller spørgsmål ved, hvad vi definerer som værdifuldt, og hvem der afsiger den dom. Kunstnernes visioner for de arkiverede værker står som uforløste visioner, og udstillingen fungerer på den måde som et røntgenbillede af det samfund, værkerne blev undfanget i, og af sin tids kulturpolitiske klima.

AD ACTAARKIVEREDE VISIONER er kurateret af Peter Ole Pedersen i samarbejde med KØS.

Kunsten i det oversete

De seneste år har der fra den danske kunstverden været større interesse i Lasse Krog Møller og han har udstillet på blandt andet Kunsthal Aarhus, Ringsted galleriet og Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg. Han har også lavet det bygningsintegrerede værk Atlas UCC til Campus Carlsberg. I 2013 modtog han Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat og Sven Dalsgaards Legat i 2016. AD ACTA – arkiverede visioner er Lasse Krog Møllers første større museumsudstilling.

Lasse Krog Møller har et helt særligt greb på kunst i offentlige rum. Hvor mange kunstnere bruger det som baggrund for deres kunstneriske udfoldelse, ser Lasse Krog Møller gaden og offentlige rum som et bibliotek fyldt med historier om mennesker. Det er de oversete ting, der optager Lasse Krog Møller. Det afspejler sig tydeligt i hans kunstpraksis: Lasse Krog Møller har en arkivarisk og næsten antropologisk arbejdsproces, hvor han laver feltarbejde på gaden. Her samler han hårelastikker, tabte vanter, indkøbssedler og tager billeder af alle frisørsalonerne på Amagerbrogade og samler udsnit af den blå himmel set fra forskellige byer. Et medie Lasse Krog Møller arbejder meget med er bogen, som han bruger aktivt i sin kunstpraksis. Bøgerne Åarhuus og_ Jorn i Lisboa_ er blandt hans seneste udgivelser. Bogen har også sneget sig ind i denne udstilling, hvor der i stedet for et udstillingskatalog bliver lavet en kunstnerbog.

Det oversete og det marginaliserede, som vi omgiver os med til dagligt, er altid genstandsfelt for hans værker og udstillinger. Det kommer man også til at opleve i .

En imaginær fremtid

Mødet mellem KØS og Lasse Krog Møller er unikt og bringer KØS’ samling i spil på nye og næsten science-fictionagtige måder.
En del af udstillingen kommer til at bestå af akvareller, der skitserer en imaginær verden, hvori de ikke-realiserede kunstværker, skulpturer eller bygninger er opført. Akvarellerne tager udgangspunkt i de udvalgte værker fra samlingen og i tilhørende prosatekster fortæller Lasse Krog Møller på sin undersøgende og humoristiske måde, hvordan livet i byen kunne have været. Prosateksterne er indtalt af Karsten Pharao og kan høres, når man bevæger sig gennem udstillingen. Udstillingen kommer desuden til at bestå af en totalinstallation, hvor publikum bliver guidet igennem et mørklagt og snørklet arkiv fyldt med montre, skabe, kasser og objekter fra samlingen.

Lasse Krog Møller spørger til, hvordan kunstverdenen og samfundet værdisætter kunst og kultur og hvilken kulturel virkelighed kulturarven er med til at generere eller forkaste. Han slår et slag for, at alt har en historie, og at den sagtens kan ligge gemt dybt inde i arkivet eller på gadeplan i samfundet. AD ACTA – arkiverede visioner er en udstilling, der i sin iscenesættelse af de ikke-realiserede og evigt unge værker, taler ud i fremtiden og viser, at den defineres og skitseret af kunstnere, politikere og helt almindelige borger hver dag.

Udstillingen realiseres med primær støtte fra:

Statens Kunstfond
Knud Højgaards Fond
Beckett-Fonden
Toyota-Fonden
Grosserer L. F. Foghts Fond

Det Obelske Familiefond støtter KØS’ kuratoriske strategi 2019-2021

Logo_DK_jpg.png