Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

Kampen på muren – Mexicanske murmalerier

27. marts – 14. august 2011

Diego_Rivera__Man_at_the_Crossroads

Murmaleriet blev som genre afgørende fornyet i Mexico i 1920’erne og 30’erne med kunstneren Diego Rivera som forgangsmand. Sammen med José C. Orozco og David A. Siqueiros var han katalysator for det nye nationale murmaleri, hvis budskaber om et nyt og bedre Mexico på demokratisk vis nåede ud til befolkningen på store mure og offentlige bygninger.

Lille skitse fra en stor mester
På udstillingen kan man blandt andet se Diego Riveras mindre blyantsskitse til Man at the Crossroads, som blev udført for Rockefeller Center i New York i 1933. Værket blev afvist og siden ødelagt, fordi Diego nægtede at tage en afbildning af Lenin ud af sit værk. Udover skitsen viser KØS også et stort tapet af værket, der er et af Riveras hovedværker.

Kampen på muren fortsætter
I justitspalæet i Mexico City har kunstneren Rafael Cauduro netop afsluttet en totaludsmykning Seven Mayor Crimes, hvor billeder af voldtægt, tortur, mord og mexicanerens kamp mod et uretfærdigt retssystem snor sig op gennem bygningen. I selskab med Minerva Cuevas fragmentariske billeder af Mexico City i dag i videoværket Dissidence illustrerer de to værker med al tydelighed, at mexicanerne i dag fortsat kæmper mod korruption og for retfærdighed.

Dronningens Gobeliner går i dialog med mexicansk murmaleri
Udstillingens absolut største og vigtigste værk, er det gigantiske forarbejde på 7,5 meter til Juan O’Gormans murmaleri Scener fra Selvstændighedskampen. Det bliver ophængt side om side med de store 1:1 skitser af Dronningens Gobeliner, der allerede hænger på museet. Når O’Gormans historiske fortælling om frihedskampen sidestilles med 1000 års Danmarkshistorie, kan man se, hvordan de to store kunstnere på tværs af tid og sted arbejder på samme måde.

Den 21. juni fortæller Bjørn Nørgaard om den gamle tradition for fortællende maleri i stort format, og om hvordan han oplever sammenstillingen mellem Gobelinerne og Juan O’Gormans skitse.

Se mere under aktiviteter