Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

REALISTIC UTOPIAS
AN ARCHIVE OF THE FUTURE

16. december 2022 – 11. juni 2023

realistic utopias square

KØS præsenterer Realistic Utopias, en gruppeudstilling konceptualiseret som en rejse, hvor du som besøgende inviteres til at udforske visioner for fremtiden, skabt af kunstnere fra hele verden.

Realistic Utopias består af ti forskellige kunstprojekter skabt af kunstnere, der er født, har boet eller på nuværende tidspunkt bor i forskellige geografiske områder af verden. Hver kunstner præsenterer et urealiseret eller ufærdigt projekt eller en idé til en kunstinstallation tiltænkt offentlige rum i netop deres land. Projekterne fremstår umiddelbart utopiske og urealistiske, men de kan også ses som idéer, der eksisterer i en anden tid: i fremtiden, hvor de venter på de rette sociologiske, politiske og økonomiske forhold for at kunne blive realiseret.

Begrebet utopi blev introduceret i 1551 af den engelske filosof og politiker Thomas More i hans skildring af en imaginær ø, hvor kun de mest perfekte juridiske, sociale og politiske omstændigheder eksisterer. Realistic Utopias undersøger ikke spørgsmålet om, hvordan de mest perfekte omstændigheder ville se ud i dag, men derimod, hvordan kunsten kan få os til at reflektere over og forme dem. Gennem kunsten præsenterer udstillingen med andre ord fremtiden som en tilgængelig dimension, vi kan udforske på tværs af tid.

De deltagende kunstnere er: Hassan Khan (ET), Caroline Monnet (Anishinaabe/FR), Cooking Sections (UK), benandsebastian (DK/UK), Alessandra Ferrini (IT/UK), Alexandra Pirici (RO), Victoria Keddie (US), Dawit L. Petros (ER), Pedro Reyes (MX).

Ved at invitere kunstnere fra forskellige dele af verden er det ønsket at sætte spørgsmålstegn ved den vante europæiske forestilling om ‘offentlige rum’. En forestilling, som er forankret i et vestligt perspektiv og typisk forbundet med den oldgræske idé om ’agoraen’ – stedet, hvor politiske beslutninger træffes. Udstillingen sætter derfor ikke kun fokus på, hvad ’offentlige rum’ betyder eller repræsenterer i for eksempel Egypten, Italien, Danmark, Eritrea, Mexico og på oprindelige befolkningers land, men også på, hvordan forståelser af offentlighed ændres, når vi skifter det politiske, kulturelle og geografiske perspektiv.

Udstillingen er kurateret af Irene Campolmi.

Simultant med udstillingen præsenterer KØS også et offentligt program med en række undersøgende og performative arrangementer, der afspejler, sætter spørgsmålstegn ved og udvider den geografiske, kulturelle og politiske forestilling om offentlige rum i dag og kunstens evne til at transformere dem.

Udstillingen sponsoreres af:
Den mexicanske ambassade i Danmark

Realistic Utopias realiseres med generøs støtte fra:

augustinus_fonden_logo_til_web.jpg
statens kunstfond