Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

(SELV)FORELSKELSE

selvforelskelse (selv)forelskelse

When a Country Falls in Love with Itself er titlen på Elmgreen & Dragsets kunstneriske dialog med den danske billedhugger Edvard Eriksens verdensberømte skulptur Den lille Havfrue. Den lille Havfrue blev opsat på Langelinie i 1913 som en gave til København fra brygger Carl Jacobsen, og er i dag uden tvivl både den mest sete og fotograferede skulptur i Danmark. Den romantiske skulptur er på én gang turistmagnet og nationalsymbol.

Den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset placerede i al fredsommelighed i 2008 et spejl foran havfruen, hvori hun – som symbol på nationen – selvforelsket spejler sig. Resultatet blev fotoværket When a Country Falls in Love with Itself, der indikerede, at hun, ’nationen,’ ikke længere er lige interesseret i at vende blikket mod havet og fjerne kyster, men hellere vil beundre sig selv. Som Den lille Havfrue selv er When a Country Falls in Love with Itself i dag et centralt kunsthistorisk værk, der viser hvordan samtidskunsten i offentlige rum kan bidrage til at lægge nye lag og fortællinger oven på de allerede eksisterende.

I 2012 spejlede Elmgreen & Dragset atter den lille skulptur og dens store symbolske rækkevidde, da de skabte Han til Kulturværftet i Helsingør, en mandlig udgave af Den lille Havfrue, der længselsfuldt kigger, ikke på sig selv, men ud i verden. Modsat søsteren på Langelinie, der er skabt i bronze, er både Han og stenen han sidder på udført i højglanspoleret stål, der spejler omgivelserne og os, der kigger på ham. Og er man heldig at stå ved skulpturen på det rigtige tidspunkt, kan man opleve, hvordan den unge mand på stenen åbner øjnene og blinker. Med Han inviterer Elmgreen & Dragset os til at se på både ham og på os selv med et kærligt, men også undersøgende, nysgerrigt blik. Måske en invitation til at forelske os i andet end os selv?

OM KUNSTNERNE
Elmgreen & Dragset er verdenskendte for at skabe kunst, der med lige dele bid og humor adresserer sociale og kulturelle spørgsmål. Duoen arbejder i krydsfeltet mellem kunst og arkitektur og performance og vender i deres værker ofte op ned på både indendørs- og udendørs rums normale indretninger og funktioner og fordrejer almindelige elementer fra vores fælles virkelighed. Michael Elmgreen (1961-) og Ingar Dragset (1969-) udstiller over hele verden og har skabt flere markante kunstværker til offentlige rum.

Edvard Eriksen (1876-1959) blev uddannet på Kunstakademiet i 1899 og var fra 1908 æresprofessor ved akademiet i Carrara, Italien. Udover Den lille Havfrue har han skabt Kolossalstatuerne til Christian 9., Dronning Louises dobbeltsarkofag i Roskilde Domkirke og udsmykket Ny Carlsberg Glyptotekets nord- og sydvendte facader. Figuren af den lille havfrue fra H.C. Andersens eventyr er inspireret af Henri Chapus skulptur af Jeanne d’Arc og af balletdanserinden Ellen Prices fremstilling af havfruen i en succesfuld ballet på Det Kongelige Teater 1909-13.