Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

Willy Ørskov – processkitser

15. januar – 1. september 2011

Willy_Oerskov

Willy Ørskov er en af de mest banebrydende danske billedhuggere fra midten af det 20. århundrede. Over en periode på fire årtier udviklede og gennemarbejdede han et helt særligt formsprog, der var renset for referencer til et genkendeligt indhold.

Processkitserne
En helt enestående serie af Willy Ørskovs skitser blev i 2010 deponeret på KØS fra kunstnerens enke, Grethe Grathwol. Willy Ørskov udførte skitser af de skulpturelle motiver, han arbejdede med gennem hele sin kunstneriske virksomhed fra 1950’ere frem til 1980’erne.

I skitserne gennemarbejdede han sine motiver i en mængde variationer. De mere end 1250 skitser viser, hvorledes kunstneren benyttede den samme undersøgende metode gennem alle årene. Skitserne giver et enestående udblik over kunstnerens samlede produktion og dokumenterer den konsekvens, hvormed han arbejdede med sine skulpturelle grundmotiver: blokken, væggen, grenen og tremmekassen.

Hvert eneste skitseblad viser en proces, hvor Ørskov som i en fremadskridende tegneserie afsøger det enkelte motivs variationsmuligheder. På den måde fremhæver og anskueliggør skitserne de bevægelser: krybende og vegetative eller dramatiske og eksplosive, der ofte ser ud til at være undervejs i hans skulpturer. Bevægelserne og processen opstår typisk i spændingen mellem de konstruktive, strukturelle og de amorfe, udflydende former i hans objekter.

Læs kunstkritiker Lisbeth Bondes tekst om Willy Ørskov her